6 saker att göra i Farsta

6 saker att göra i Farsta

I Farsta bjuds du som besökare på massor av saker att göra. Här finns gott om aktiviteter ute i naturen men också moderna områden för shopping och nöjen. För dig som gillar historia finns utflyktsmål som tar dig på en tidsresa i de mest vackra miljöer. Skrolla vidare för att hitta något för dig!

1. Farsta centrum

Farsta centrum en sommardag

Farsta centrum har sedan invigningen 1960 varit en populär plats för arbete, bostäder, handel och möten. Här finns 150 butiker som säljer allt från kläder och inredning till mat och verktyg. Det finns även en hel del trevliga restauranger. Visste du att Farsta centrum är Stockholms fjärde största köpcentrum? Det har dessutom vunnit priser som bland annat Årets köpcentrum, European Shopping Centre Award och Stockholms bästa köpcentrum. Definitivt värt ett besök om du har vägarna förbi Farsta!

2. Farsta gård

Farsta gård
Foto: Av Jordgubbe – Egen avfotografering, CC BY-SA 2.0

En fantastisk utomhusaktivitet är att besöka Farsta gård. Farsta gård är en äldre herrgård som ligger vid sjön Magelungen. Gården har rötter ända från 1300-talet och är konstruerad i karolinsk stil, vilket var vanligt för slott och herrgårdar under denna tid. Under 1600-talet ägdes gården av kända ätter som Gyllenstierna, Bjelke och Grubb.

Farsta gård renoverades på 1970-talet och ägs idag av Stockholms stad. Byggnaderna är blåmärkta av Stockholms stadsmuseum vilket innebär att de bedöms ha särskilda kulturhistoriska värden.

I Farsta gård finns en servering och lokaler att hyra för fester och andra tillställningar. Nära gården finns gravhögar från yngre järnåldern. Intill dansbanan hittar du även Söderorts enda bevarade runsten, med texten ”Tore och Sven lät resa stenen efter Vinjut sin bror, Helgas son”.

3. Farsta slott

Farsta slott en sommardag

För dig som gillar slott är en perfekt utflykt att besöka Farsta slott. Det är beläget på södra sidan om Farstaviken i Gustavsberg. Slottet uppfördes 1620, men kom att brännas till grunden av ryssarna cirka hundra år senare. Slottet återuppbyggdes 1750 och var under många år hem åt personer av högre samhällsstånd, bland annat direktören för områdets porslinsfabrik.

1979 byggdes slottet om till bostäder, efter att ha förvärvats av byggföretaget JM. Utöver bostadsrättslägenheter inrymmer byggnaden idag vårdlokaler och äldreboendet Slottsovalen.

Bredvid slottet ligger den engelska parken. Den anlades tidigt 1800-tal och rymmer vackra träd och promenadvägar.

4. Farsta strandbad 

Bild av Farsta strandbad tagen från en drönare

En härlig sommaraktivitet är att ta en tur till Farsta strandbad. Det är ett kommunalt strandbad vid sjön Magelungen, cirka tio minuters gångväg från tunnelbanestationen. Här finns en sandstrand, badbrygga och en stor äng. Det finns även en servering för den som är hungrig samt toaletter och utomhusdusch. På somrarna håller simskolan Små Grodorna till vid Farsta strandbad.

5. Laserdome

Lokal för Laserdome i Farsta

Laserdome är en perfekt aktivitet för vänner och familj som gillar action, även om det går minst lika bra att spela mot främlingar. Arenan i Farsta är 600 kvm stor och rymmer upp till 40 personer som kan spela samtidigt. Detta är utan tvekan en av Stockholms häftigaste Laserdome-upplevelser, med spännande banor som har olika gångar och gömda alkover.

6. Paintball

En annan sak du kan göra i Farsta om du gillar action är att spela paintball. I Farsta strand ligger nämligen paintballanläggningen SpelaPaintball som arrangerar inomhuspaintball på Stockholms modernaste inomhusarena. Banan består av konstgräs med uppblåsbara hinder, och deltagarna spelar med gummikulor.

Till toppen