8 saker att göra i Fruängen

8 saker att göra i Fruängen

Fruängen är en trevlig och barnvänlig förort där du kan hitta aktiviteter för alla åldrar. I matväg finns butiker som Hemköp, Coop och Lidl samt snabbmatsställen som säljer pizza, thaimat och hamburgare. I centrum finns gott om butiker för shopping och alldeles intill ligger second hand-butiken Fruängens Retro. Skrolla vidare för att upptäcka 8 saker att göra i Fruängen!

1. Fruängens centrum

Butiksgång i Fruängens centrum
Foto: Holger Ellgaard

Fruängens centrum är ett lokalt utomhuscentrum med runt 30 butiker, caféer, restauranger och uteserveringar samt Systembolag och apotek. Det ligger centralt i Fruängen och går att komma till via tunnelbana, buss och bil.

Centrumet består av låga byggnader som uppfördes på 1950-talet. År 2012 genomfördes en stor renovering som bland annat skulle göra anläggningen mer modern. Ett besök till Fruängens centrum är en perfekt dagsaktivitet för dig som gillar att strosa runt bland butiker och samtidigt få vistas under bar himmel.

2. Nordic Wellness

Nordic Wellness träningslokal i Fruängen
Foto: Nordic Wellness

För dig som gillar att hålla dig aktiv har Nordic Wellness en anläggning i Fruängen, med en åldersgräns på 16 år. På anläggningen implementerar gymkedjan konceptet ”express”, som innebär en lite mindre träningsyta och mindre personalbemanning, men mycket generösa öppettider. Här finns styrke- och konditionsmaskiner, en avdelning för fria vikter samt en separat tjejavdelning.

3. Kerstin Hesselgrens park

Lekplats i Kerstin Hesselgrens park i Fruängen
Foto: Åsa Sommarström

En självklar mötesplats för besökare i alla åldrar är Kerstin Hesselgrens park, som ligger centralt i Fruängen. Parkens gång- och cykelvägar förbinder stadsdelens centrala delar med bostadsområden och den närliggande parken Långbroparken. Området innefattar mycket naturmark, varav en stor del utgörs av parkleken Vippan som drivs av Fritid Stockholm.

Här hittar du massor av saker att göra, särskilt för barn och unga. Bland annat finns en kiosk, grillplats, bollplan och en stor lekplats. Under sommaren är den fina plaskdammen mycket populär bland barnen. För äldre besökare finns det gott promenadstråk att tugga runt på samt stora gräsytor och bänkar för lite skönt häng.

4. Fruängens ungdomsgård

Foto: Alexander Farnsworth

Fruängens ungdomsgård ligger mitt i Fruängens centrum, i östra änden av Fruängsgången. Lokalen har en öppen planlösning och stora fönster. Här finns massor att göra för den som vill hänga med sina vänner eller ta det lugnt i någon av sofforna. Det finns till exempel ett biljardbord, fotbollsspel och en musikstudio samt ett kök för matlagning och bakning.

5. Fruängens bollplan

Fruängens bollplan en sommardag
Foto: Holger Ellgaard

Sugen på att sparka boll? Då kan du dra till Fruängens bollplan. Det är en konstgräsplan som ligger i närheten av Fruängsskolan.

6. Mälarhöjdens idrottsplats

Foto: Stockholms stad

Norr om centrum ligger Mälarhöjdens idrottsplats, även kallad Myren. Den anlades 1940 och var det första man byggde i den planerade stadsdelen Fruängen. Här finns en ishall, en gymnastikhall, tre tennisbanor, en löparbana samt en konstgräsplan och en grusplan.

7. Långbroparken

Långbroparkens damm en sommardag

Långbroparken ligger söder om Fruängen, cirka 500 m från centrum. Förr bestod marken av sjukhusområdet Långbro och parken omfattade då 27,5 hektar. Parkområdet exploaterades senare för bostäder, men de karaktäristiska byggnaderna Stora Manns och Stora Kvinns finns kvar.

Mitt i parkområdet ligger en stor damm som har bevarats sedan sjukhustiden. De norra delarna utgörs av ett skogsstråk med en fantastisk variation av träd. Här är även den gamla överläkarvillan bevarad, som 1994 byggdes om till ett värdshus.

8. Långbro Värdshus

Långbro Värdshus en sommardag

Dagens Långbro Värdshus invigdes 2005 i den gamla överläkarvillan i Långbroparken. Huset, som byggdes 1910, har fortfarande kvar en sekelskiftstypisk rumsplanering och en stor och vacker marmorspis. Precis intill den villan ligger en engelsk park med stora gräsmattor, höga träd och en fågeldamm.

Idag är Långbro Värdshus ett populärt ställe för både gäster och boende i området. Restaurangen bjuder på mat med inspiration från det svenska, franska och italienska köket, men grunden i rätterna är klassisk svensk husmanskost. Värdshuset går även att boka för möten, workshops och event samt för fester som bröllop och födelsedagar.

Till toppen