9 saker att göra i Akalla

9 saker att göra i Akalla

I Akalla finns saker att göra för alla åldrar. Här kan du strosa runt bland de varierande bostadskvarteren, slå dig ner för en bit mat på den lokala kvarterskrogen eller besöka den gamla gården Akalla by. Det finns även massor att göra för dig som söker sköna naturupplevelser. Akalla ligger nämligen precis intill naturreservatet Järvafältet som bjuder på vackra skogar, fält och sjöar. Skrolla vidare för att läsa om 9 saker att göra i Akalla!

1. Besöka Akalla centrum

Centrumgång i Akalla
Foto: Kristoffer

I Akalla centrum bedrivs verksamheter som bland annat frisör, bibliotek, ungdomsgård, datorreparation, musikaffär, grosshandel, skönhetssalong och kyrka med second hand-butik. För matinköp finns Lidl och en ICA-butik samt mindre orientaliska livsmedelsaffärer. Här finns även en kvarterskrog, pizzerior och kebabställen samt en eritreansk och persisk restaurang. På somrarna öppnar ett fruktstånd på torget.

2. Träna på utegym

utegym, akalla gård

På Akalla Gårds utegym har du riktigt goda träningsmöjligheter. Det är ett komplett utegym med marklyft, ryggdrag, armgång, situps, dips, bänkpress, axelpress, knäböj, upphopp och balansträning. Här finns även en räckhäv i olika nivåer samt en stretchyta.

3. Djur och lek i Akalla by

Ankdammen i Akalla by

Akalla By ligger precis intill naturreservatet Järvafältet. Den gamla gården har många små hus och ett större stall. Byn hålls levande med hjälp av en 4H-gård, vars djur finns ute i sina hagar året om.

I Akalla By finns café, lekplats, badplats, minigolfbana, plaskdamm, grillplats, keramikverkstad och annan verksamhet. Här finns också bollplanen Akalla Gårds BP som ägs av Stockholms kommun och tidigare var hemmaplan för Akropolis IF.

4. Hänga på ungdomsgården

Inne i Akalla ungdomsgård

För den som är mellan 10 och 15 år finns Akalla ungdomsgård som har öppet alla dagar i veckan.

5. Upptäcka Järvafältet

Järvafältet är ett naturreservat med gott om grusvägar, vandringsleder och motionsspår. Perfekt om du vill promenera, springa, rida eller cykla. Här finns även flera gamla gårdsmiljöer, odlade marker, betande djur, fågelrika våtmarker, glittrande sjöar och blommande ekbackar. Njut av en avkopplande picknick eller sno på dig träningsskorna – Järvafältet levererar alltid!

6. Klättra på Akalla klättercenter

Inne i klättercentret i Akalla

På Klättercentret i Akalla finns möjligheter till klättring oavsett om du är nybörjare eller en erfaren klättrare. Här finns väggar för både bouldering och klättring i varierande svårighetsgrad. Du kan även gå kurser i klättring, ta klätterkort och boka barnkalas.

7. Njuta av persisk och eritreansk mat

persisk restaurang i akalla
Restaurang Vanak i Akalla. Foto: Nöjesguiden

På restaurang Vanak serveras äkta persisk mat. Som gäst bjuds du på en kulinarisk upptäcktsresa till Iran, där du kan äta allt från den klassiska grillade rätten kobideh till grytor. Den persiska restaurangen i Akalla har på senare år gjort sig mycket populär och lockar ett stort antal besökare från andra orter. Vanak har definitivt satt Akalla på restaurangkartan!

Sugen på injera? Den eritreanska restaurangen Mèadna i Akalla serverar ljuvlig mat från det eritreanska köket, bara 100 meter från Akalla centrum.

injera, restaurang i akalla
Injera är nationalrätten i Etiopien och Eritrea.

8. Järva Discgolfpark

Om du vill komma ut i det fria och samtidigt få lite motion är en sak du kan göra i Akalla att besöka Järva Discgolfpark. Parken öppnade 1995 och ligger på Järvafältet, där du omges av skog och gröna fält. Här finns en 27-hålsbana som består av tre st 9-hålsbanor samt en kortare 6-hålsbana som passar nybörjare och barn, och dig som vill värma upp med några lättare kast.

9. Cykelutflykt till Översjön

Översjön är en 50 hektar stor sjö som är belägen mitt i det vackra naturreservatet Järvafältet. Med cykel kan du ta dig hit på cirka 30 minuter från Akalla centrum. Här finns möjligheter till bad från klippor och vackra stigar längs med sjön.

Till toppen