Farsta

Farsta

Om Farsta

Avstånd från Stockholms city: 8 km
Antal invånare: 14 500 (2017)

Farsta är en stadsdel i Söderort och en av slutstationerna på den gröna tunnelbanelinjen. Området består av många kullar och höjder, särskilt kring centrum. Gatorna i Farsta är uppkallade efter värmländska orter.

I Farsta finns flera fina naturområden och kulturmiljöer. Exempel på sådana är Farsta slott med den engelska parken och Farsta Gård, som har rötter ända från 1300-talet.

I Farsta finns massor av saker att göra för både vuxna och barn; allt från shopping i Farsta centrum till härliga naturpromenader och bad.

Du kan hitta mig i 123, Farsta, det så det är
Gröna linjen i Stockholm, 30 min från TC
Brukar tugga Magelung, damma pipas och rosé
De som inte drack surfade på amo’s OCB

Jelassi – Port 43

Farstas historia

Genom historien har Farsta haft många namn. Under 1300- och 1400-talet kallades platsen för bland annat Farlasta, Farlista, Faresta, Farestom och Pharesta.

Farsta tillhörde Brännkyrka socken fram till början av 1900-talet. Därefter började området exploateras för byggandet av villaområdet Södertörns villastad. Bygget skedde under ledning av två grosshandlare som tillsammans ägde landområdet, men 1912 togs det över av Stockholms stad.

Det var först på 1950-talet som det började byggas flerfamiljshus i Farsta. Innan dess fanns det i stort sett bara jordbruksmark, skog, gårdar och några torp. Visionen var att stadsdelen skulle bli en förort med jobb, bostäder och centrum.

År 1960 invigdes Farsta centrum, som då blev Sveriges största köpcentrum. Det representerade ett nytt sätt att tänka och fick många besökare. Samma år invigdes även Farsta tunnelbanestation, som ligger på en viadukt över Munkforsplan och Kroppaplan i Farsta centrum.

Hall of Fame

Upptäck vilka kändisar som kommer från Farsta!

Ulrika Lidbo – författare
Foto: Börje Thuresson
Anders Lundin – programledare, komiker & lyriker
Alex Schulman – journalist, bloggare, & radio-/TV-personlighet
Stefan Sundström – musiker & poet
Jelassi – Hip Hop-artist
Foto: Sacharias Källdén

Relaterade artiklar

6 saker att göra i Farsta

Till toppen