Fruängen

Fruängen

Om Fruängen

Antal invånare: 9 700 (2017)
Avstånd från Stockholms city: 10 km

Fruängen är en stadsdel i Hägersten i Söderort och slutstation på den röda tunnelbanelinjen. Namnet på orten kommer från ett torp vid namn Fruängen, som lydde under Västberga gård. Torpet revs i början av 1960-talet i samband med att det moderna Fruängen byggdes.

Stadsdelens hus är byggda kring stora gårdar med mycket orörd natur mellan husen. I arkitekturen syns tydliga stildrag från folkhemsvisionen. Många av husen är flervåningshus, men i den östra delen av Fruängen finns kedjehus och parhus som uppfördes under 1960-talet. Ett kulturhistoriskt intressant objekt är det så kallade Triangelhuset, som ligger nordöst om centrum och har en unik triangulär form. 

Under de genomfartsvägar som finns i Fruängen länkar färgglada cylinderformade tunnlar ihop gågatorna, så att man enkelt kan röra sig mellan bostadsområden, centrum och tunnelbana.

Gatorna i Fruängen är uppkallade efter berömda svenska kvinnor som Agnes Lagerstedt, Ellen Key, Fredrika Bremer, Elsa Beskow, Jenny Nyström och Karin Boye.

I Fruängen finns något kul att göra oavsett om du är barn, ungdom eller vuxen. Detta gäller särskilt för den som tycker om att hålla sig aktiv. Läs mer om vilka aktiviteter du hittar i Fruängen här: 8 saker att göra i Fruängen

Du va en flygkrasch jag var blöt som snön
du kom från Mars jag kom från Fruängen
Först en taxi sen en tunn madrass
bara en natt vi hördes aldrig igen

Tomas Andersson Wij – Du skulle tagit det helt fel

Fruängens historia

Under 1600- och 1700-talet växte flera gårdar fram på den mark som idag utgör stadsdelen Fruängen. En av gårdarna var ett torp vid namn Fruängens gård, som kom att ge namn åt dagens förort. Torpet, som tillhörde Brännkyrka socken, bestod av en huvudbyggnad och en lada, och låg på den plats där vi idag hittar Fruängsgården (Elsa Beskows gata 23).

Marken där torpet låg förvärvades av Stockholms stad 1937 och elva år senare bildades stadsdelen Fruängen. På 1950-talet började området exploateras och de flesta av områdets bostadshus byggdes under denna tid. Centrumanläggningen invigdes 1962.

Fruängens tunnelbanestation ligger mitt i området. Den öppnade 1964 och är Stockholms högst belägna tunnelbanestation. Under samma år revs det gamla torpet Fruängens gård, som fram tills dess använts av Fruängens scoutkår.

Vid Södertäljevägen i Fruängen låg en gång motellet Gyllene ratten, som var ett av Sveriges första motell med amerikansk förebild. Det invigdes 1957 och kom att bli ett landmärke för trafikanter som färdades på E4:an och E20. Motellet revs 2007 efter att ha varit i bruk i 50 år.

Hall of Fame

Upptäck vilka kändisar som kommer från Fruängen!

Susanne Ljung – journalist & programledare
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Fredde Granberg – skådespelare, dramatiker & regissör
Lena Nilsson – skådespelare
Foto: Paul Hansen/Femina
Tomas Andersson Wij – sångare & låtskrivare
Foto: Lars Jansson
Rolf ”Riddarn” Ridderwall – ishockeymålvakt
Foto: difarkivet.se
Pontus Enhörning – komiker & programledare
Aleks – rappare & musiker
Foto: Kingsizemag.se
Gunnel Fred – skådespelare
Foto: Dramaten
Lars Lundström – manusförfattare
Foto: Kiefer Lee

Relaterade artiklar

8 saker att göra i Fruängen

Till toppen