Hagsätra

Hagsätra

Om Hagsätra

Antal invånare: 9 500 (2017)
Avstånd från Stockholms city: 10 km

Hagsätra är en förort i Söderort och en av slutstationerna på den gröna tunnelbanelinjen (linje 19).

Området består av både låga hus och flervåningshus som rymmer hyresrätter såväl som bostadsrätter. Ett distinkt inslag i stadsbilden är den långa rad av stora snedställda skivhus som breder ut sig längs gatorna.

Gatorna i Hagsätra är uppkallade efter socknar och gods främst i Närke, till exempel Gökholmsbacken, Olshammarsgatan, Stjärnsundsgatan och Vintrosvägen.

Centrum präglas av låga fasader av glas, puts och plåt. Byggnaderna är grupperade runt ett torg, Hagsätra torg, med en damm i mitten. Under torget finns ett större parkeringsgarage. I centrum finns skulpturen ”Barnet med käpphästen” av Marie Stenqvist, som blivit ett signum för platsen.

Staty i Hagsätra centrum
”Barnet med käpphästen” av Marie Stenqvist. Foto: Holger Ellgaard

I Hagsätra finns gott om grönområden och platser för sport och fritidssysslor. Hagsätra idrottsplats har en konstgräsplan och en ishockeyrink. En annan plats för träning är gymmet Flex Gym. Den badsugna kan besöka Älvsjöbadets utomhuspooler som har öppet under sommaren. I närheten av Hagsätra ligger Ormkärrsskogen. Där finns det gott om promenadstråk och det är även en utmärkt plats för svampplockning.

Se på mig
Jag springer fortare än vem som helst
Varje saga blir verklig när leken får vingar
När molnen ser ut som olympiska ringar
På Hagsätra IP kan drömmar förvandlas till guld

Hagsätra Sport – Hagsätra IP

Hagsätras historia

Liksom många andra förorter till Stockholm har Hagsätra fått sitt namn efter ett torp. Detta torp uppfördes på 1600-talet och lydde under Älvsjö gård. Det har genom åren haft namn som Axsettra, Axsätra, Alsätra och Uppsätra, men fick på 1700-talet dagens namn Hagsätra, som betyder inhägnad skogsäng.

Hagsätra blev en del av Stockholms stad 1930.

Under slutet av 1950-talet drogs tunnelbanan ut till Hagsätra. Innan dess var orten i princip rena landsbygden. Man började bygga den nya stadsdelen med en modernistisk ton i arkitekturen. Husen fick stora fönster, ljusa fasader, plana tak och balkonger mot sydväst.

I samband med att området moderniserades kom också Hagsätra centrum till. Det invigdes 1960 med en stor folkfest. Samma år öppnade tunnelbanan. Många barnfamiljer flyttade till Hagsätra under denna tid.

Hagsätra centrum 1964
Hagsätra centrum 1964

Vid 1980-talets slut fick centrumet ett ansiktslyft eftersom det hade blivit ett ganska slitet förortscentrum. Man byggde då nya kontor- och butikslokaler och nya flervåningsbyggnader över torget.

Många nya bostäder har uppförts under 1990- och 2000-talen.

Hall of Fame

Upptäck vilka kändisar som kommer från Hagsätra!

Niklas Strömstedt – sångare & låtskrivare
Foto: Daniel Åhs Karlsson
Liam Norberg a.k.a. Merley – skådespelare, författare, konstnär, grafittimålare & f.d. rånare
Foto: David Castor
Roger Mogert – politiker
Foto: Frankie Fouganthin
Caroline Hainer – författare
Foto: Sofia Runarsdotter
Rude Kids – punkrockband
Anders Ygeman – politiker
Foto: Joakim Berndes
Till toppen