Hallunda

Hallunda

Om Hallunda

Antal invånare (Norsborg-Hallunda): 17 000 (2016)
Avstånd från Stockholms city: 20 km
Kommun: Botkyrka kommun

Hallunda är en förort på den röda tunnelbanelinjen, mitt emellan Alby och Norsborg. I norr sträcker sig orten till Mälaren och Hallunda gård, som gett stadsdelen sitt namn. Gården är en privatägd herrgård från 1700-talet. Även fast den inte är i bruk idag finns det kvar gamla fruktträd i parken söder om gården. År 2021 ska herrgårdsmiljön öppnas upp och förvandlas till en stadspark och ett rekreationsområde.

Hallunda gård
Hallunda gård. Foto: Holger Ellgaard.
Fruktträd, Hallunda gård
Fruktträd i parken söder om gården. Foto: Holger Ellgaard

I Hallunda Centrum finns både små butiker och stora butikskedjor. Här hittar du lokala specialbutiker, restauranger, servicebutiker och dagligvaror. Blandningen av kultur i området har gjort centrumet till en självklar mötesplats. Idag bor det mer än hundra nationaliteter här och du kan hitta spännande varor från världens alla hörn.

Hallunda centrum
Hallunda centrum.

En annan populär mötesplats i Hallunda är Folkets Hus. Här hålls bland annat konferenser, bröllopsfester, personalfester, dop, mässor, kulturevenemang och konserter. Restaurangen har fullständiga rättigheter och lunchbuffé på vardagarna.

Folkets hus, Hallunda, vinter
Mysig belysning utanför Folkets hus i Hallunda.

Med sina stora bostadsområden och många gator kan Hallunda kännas långt från naturen. Men beger du dig till ortens utkanter finns mycket att upptäcka. Här hittar du artrika ängar, gamla träd och fin svensk kulturmiljö. På promenadavstånd når du lätt Mälarens stränder och platser där människor bott och verkat under 3000 år.

I norra Botkyrka, och däribland Hallunda, finns tre kulturspår som via skyltar berättar om spännande kulturmiljöer i Norsborg, Hallunda och Fittja. Under vandringen kan du lyssna på ljudfiler med personliga berättelser från människorna som bor och verkar på platserna.

Skyltad kulturstig, Hallunda
Botkyrkas kulturspår i Hallunda. Foto: Holger Ellgaard.

Längs med ängen vid Hallunda gård
mot den lilla grusplanen, ner mot vattnet,
sen längs med vattnet mot gamla Norsborg,
full fart uppför mördarbacken

Ur dikten ”Norsborg” av Daniel Boyacioglu

Hallundas historia

Hallunda har varit bebott av människor ända sedan forntiden. Många fornlämningar vittnar om att det var en centralort av något slag. När dagens Hallunda skulle byggas upptäckte man en stor boplats från yngre bronsåldern. Bland annat hittades rester av två hus varav ett tros ha haft ett tiotal ugnar för att smälta brons. Arkeologiska fynd visar att de flesta boende var bönder och skickliga krukmakare. Intill Hallunda gård finns ett gravfält från järnåldern.

Första gången Hallunda omnämndes i skrift var på 1400-talet. Platsen bestod länge av två gårdar som senare sammanslogs. Den ena kom att bli dagens Hallunda gård. Huvudbyggnaden byggdes på 1700-talet och inreddes i sengustaviansk stil med dekorerade kakelugnar. Gårdens äldsta hus kallas för ”Klockbyggningen”. Under slutet av 1700-talet anlades en engelsk park bakom gården.

Hallunda gård, 1901
Hallunda gård, 1901. Foto Sigvard KimeIl, Stockholms stadsmuseum.
Förmak med inblick i matsalen, 1960-tal. Foto: Gösta Selling.

Innan andra världskriget byggdes försvarsanläggningar som tillhörde Stockholms luftförsvar på ett berg i Hallunda. De skulle försvara Vattenverket.

Hallunda var en levande jordbruksbygd ända fram tills miljonprogrammet sattes i verket i början av 1970-talet. Då byggdes både flerfamiljshus och småhus. De högsta husen byggdes närmast centrum och intill dessa uppfördes låghus. Längst bort från centrum byggdes radhus och kedjehus.

Tunnelbanestationen Hallunda invigdes 1975.

Hallunda tunnelbanestation
Hallunda tunnelbanestation. Foto: Thomas Wingstedt.

Hall of Fame

Upptäck vilka kändisar som kommer från Hallunda!

Leo Razzak – Skådespelare, föreläsare & social entreprenör.
Rojda Sekersöz – Filmregissör.
Foto: Rickard L Eriksson.
Christopher O’Regan – Historiker, TV-profil & författare. Foto: Pelle Piano.
Niklas Jeng – Rappare. Foto: Claudio Britos.
Thomas Brottman – Innebandyspelare & tränare. Foto: Bildbyrån.
Till toppen