16 saker att göra i Hässelby

16 saker att göra i Hässelby

Hässelby är en relativt stor förort som består av tre områden: Hässelby Gård, Hässelby Strand och Hässelby Villastad. Här finns stora grönområden och aktiviteter för alla åldrar, inte minst på teman som historia, kultur och natur. Skrolla vidare för att läsa om 16 saker att göra i Hässelby!

1. Hänga i centrum

Hässelby Gård Centrum
Foto: Kristoffer

En perfekt sak att göra en ledig dag är att ta en tur till Hässelby Gård Centrum. Här finns ett brett utbud av service. Du hittar bland annat apotek, gym, systembolag och småbutiker. Är du sugen på fika kan du slå dig ner på lilla Café de Nice, medan den hungrige kan gå till kvarterskrogen eller pizzerian. I centrum finns också en indisk och en asiatisk restaurang. I området finns flera förskolor och grundskolor samt kulturinrättningar för musik och konst.

2. Dra till fritidsgården

Hässelby fritidsgård

Fritidsgården Lyktan är ett perfekt ställe att dra till om du är i tonåren och vill ha något kul att göra. Lokalen ligger i Hässelby Gård Centrum och välkomnar framför allt ungdomar mellan 12 och 16 år.

På fritidsgården kan du bland annat spela spel, pingis och innebandy. I lokalerna bedrivs även musikverksamhet med studio, replokaler och öppen scen.

3. Spela golf

Hässelby golf

Hässelby Golf är en av Sveriges bästa banor för golfare på alla nivåer. Det är framförallt en träningsanläggning. Förutom en stor driving-range med cirka 60 utslagsplatser, finns en fin 9-hålsbana. Oavsett om du vill öva på din drive eller ta en runda i det natursköna landskapet är detta ett perfekt ställe att besöka en solig dag. Dessutom finns ett klubbhus med servering och golfshop. 2020 förvärvade GolfStar Hässelby Golf.

4. Besöka Hässelby slott

Hässelby slott
Foto: Holger Ellgaard

Hässelby slott är det givna utflyktsmålet i Hässelby. Det har en rik historia och är ett av de största landmärkena i Hässelby idag.

Slottet har funnits sedan 1600-talet. På denna tid var inredningen lyxig och påkostad, idag präglas den snarare av hur slottet såg ut på 1800-talet och av 1960-talets ombyggnader. Godset har alltid varit berömt för sin trädgård.

Numera finns bara ett fåtal byggnader ur den ursprungliga slottsmiljön kvar: en smedja, en statarlänga, ett spannmålsmagasin och en stor stenladugård.

Idag drivs Hässelby slott bland annat av artisten Tomas Ledin. Ägarna talar om det som ett musikslott där musiker, artister och musikälskare kan samlas. I slottet hålls även en hel del konferenser, bröllop och event.

5. Gå en härlig strandpromenad

Strandpromenad i Hässelby
Foto: Henrik Henrikson

Hässelby ligger perfekt till för sköna strandpromenader längs Mälarens strand. Här finns både Lövsta och Riddersviks strandpromenad, där du kan gå utefter sjön nästan hela vägen.

6. Leka!

Parkleken Gulsippan i Hässelby
Parkleken Gulsippan. Foto: Kevin Wedin

För barn finns det massor av saker att göra i Hässelby, inte minst när det kommer till parklekar och lekplatser. Parkleken Gulsippan har stora grönytor och massor av lekredskap. Här finns även får, höns och kaniner.

En annan rolig plats är parkleken Stråket som ligger strax nedanför Hässelby Strand, med vy över Mälaren. Lekplatsen är utrustad med bland annat studsmatta, klätterlekar, cykelkarusell, lekbil och gungor.

Parkleken Oxtungan ligger i ett lugnt villaområde i Hässelby, omgiven av skog. Här finns bland annat olika typer av gungor, ett inhägnat område för mindre barn och klätterställning för större barn.

7. Köra ett träningspass

Löparbanor på Hässelby IP

Hässelby idrottsplan är en friidrottsanläggning med en stor konstgräsplan för fotboll. Anläggningen drivs av Hässelby SK. Perfekt för lite träning!

8. Strosa i en vacker koloniträdgård

kooloniträdgård i hässelby
Foto: Hässelby slotts trädgårdsförening

Hässelby slotts trädgårdsförening består av små privatägda tomter. Men mellan tomterna finns breda grusgångar för allmänheten. En perfekt sak att göra en solig sommardag är att strosa runt i området och njuta av all blomsterprakt.

I den vackra miljön finns även ett litet trädgårdscafé som har öppet på söndagarna under sommaren. Där säljer medlemmarna i föreningen hembakat kaffebröd. Fiket har massor av sittplatser både under bar himmel och tälttak. Ibland anordnas loppisar, skördemarknad eller sångarrangemang.

9. Trixa i cykel- och skateparken

Under sommaren 2018 rustade Stockholms stad upp den cykelpark som ligger i anslutning till parkleken Gulsippan. Den nya parken innehåller utrustning för cykel och skate, bland annat en pumptrackbana, mindre skateramp och cykellek, samt sittmöbler och planteringar.

10. Andas friluftsliv!

joggare i grimsta naturreservat
Foto: Johan Pontén

Grimstaskogen är ett 270 hektar stort naturreservat som ligger inom gångavstånd från Hässelby Gård. Här finns massor av spännande saker att göra – särskilt för den som är intresserad av historia. Till exempel finns det flera fornlämningar i området och rester av gamla husgrunder från torp och gårdar.

Naturreservatet är en populär plats för badare, joggare, kanotister och fiskare med flera. Det finns både elljusspår och promenadstigar att följa, bland annat en anlagd promenadväg längs med Mälaren. I Grimstaskogen finns också flera båt- och kanotklubbar för den som vill ut på vattnet.

Eftersom skogarna har undgått modernt skogsbruk finns många biologiska värden kvar, såsom grova löv- och barrträd.

11. Åka och bada

Kanaanbadet i Hässelby
Kanaanbadet. Foto: Johan Pontén

Promenadstråket i Grimstaskogen går mellan två badplatser: Kanaanbadet och Maltesholmsbadet. Bägge erbjuder sol, bad och beach-volleyboll på somrarna – perfekt för en familjeutflykt! Vid Kanaanbadet ligger också cafévillan, som är ett mysigt trädgårdscafé.

Två andra badplatser i Hässelby är Hässelby strandbad och Allmänna badet. Hässelby strandbad är ett mindre bad med sandstrand, brygga och en större gräsyta, omgivet av park och villaområden. Även Allmänna badet är ett litet strandbad med en träbrygga och en betongbrygga samt ett trädäck.

12. Upptäcka Riddersviks herrgård, Engelska parken & Tempeludden

Riddersvik herrgård i Hässelby
Foto: Mikael Andersson

Riddersvik är en 1700-talsherrgård i det natursköna området vid Mälarens strand. Runt herrgården finns flera byggnader samt Engelska Parken (även kallad Stjärnparken). I den engelska parken finns den så kallade Tempeludden, en vacker paviljong från den sengustavianska tiden.

Idag används Riddersviks Gård främst till konferenser, teaterföreställningar, julmarknad samt midsommar- och valborgsfirande. I området finns även ett stall med privathästar, ridbana och ridvägar.

13. Fiska i Råcksta träsk

Foto: Johan Pontén

Råcksta Träsk är en fin liten fågelsjö där du med sportfiskekortet kan prova fiskelyckan efter abborre, mört och sutare. Här häckar bland annat knölsvan, rörhöna och skäggdopping. Har du tur kan du få syn på grodor, paddor och salamandrar.

Två nya groddammar har anlagts i reservatet; den ena finner du öster om Råcksta träsk, nära stigen mellan Grimstagatan och Kanaans väg, och den andra ligger nere vid Kvarnviken.

14. Fika med utsikt över Mälaren

Foto: Carina Lithav

Lyckebo trädgårdscafé är ett charmigt sommarcafé i Hässelby Villastad. Huset är från 1902 och ligger beläget ovanför familjevänliga Lövstabadet, med vacker utsikt över Mälaren. Här kan du njuta av hembakade bakverk, pajer, mackor, glass och mycket mer. På caféet hålls en hel del konstutställningar, föreläsningar och loppisar.

15. Träffas på Bibblerian

inredning, bibliotek i hässelby gård
Foto: TEA

I Hässelby Gård Centrum ligger biblioteket Bibblerian, som förutom att låna ut böcker är avsett att fungera som en mötesplats. Du kan bland annat delta i aktiviteter som budget- och skuldrådgivning, studie- och yrkesvägledning, språkcafé, författarbesök, föräldrakurser och bostadsinformation – eller bara umgås.

I lokalerna finns även medborgarkontor och Kulturskolan, som erbjuder kurser inom bland annat teater, dans, musik och bild.

16. Ta en tur i orörd natur

Foto: Johan Pontén

Grimsta enebacke är en öppen gräsmark som bevarats under lång tid och därför har en rik flora. En perfekt plats för lite skön avkoppling! Här växer torrbacksarter som backnejlika, gullviva, jungfrulin, rödklöver, vitmåra och brudbröd tillsammans med lägre gräs som rödven och ängshavre. På platsen växer också darrgräs som är ovanligt i Stockholmstrakten. I de fuktiga partierna blommar orkidén Jungfru Maria nycklar.

Till toppen