Kista

Kista

Om Kista

Antal invånare: 13 000 (2017)
Avstånd från Stockholms city: 15,9 km
Stadsdelsområde: Rinkeby-Kista

Kista är en förort i Västerort, strategiskt belägen mellan flygplatsen Arlanda och Stockholms city. I den södra delen av Kista ingår området Ärvinge.

Gatorna i Kista är uppkallade efter platser i Danmark och på Färöarna, Island och Grönland.

Kista ligger vid naturområdet Järvafältet, som brukade vara ett militärt övningsområde. Idag är det en populär plats för motion och naturupplevelser.

järvafältet
Järvafältet. Foto: Holger Ellgaard

Kista har blivit ett mecka för IT och shopping dit många människor tar sig för arbete och utbildning. Här finns över 1400 företag och filialer till Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms universitet. Det stora antalet IT-företag har gett orten smeknamnet ”Stockholms Silicon Valley”. Här finns även Kista Galleria, som var det största köpcentret i Stockholm innan Mall of Scandinavia öppnade.

kista galleria
Kista Galleria. Foto: Sofia Ekström

I området Kista Science City sker en stor del av världens forskning och utveckling inom 5G och IoT-teknik. Här ligger bland annat Kista Science Tower, en 32 våningar hög skyskrapa vars hissar är de snabbaste i Sverige.

Kista Science Tower. Foto: mdid

Köpcentret, företagsområdena och närheten till Järvafältet ger Kista en attraktiv mix av grönska, avkoppling, livlig stadspuls och ett rikt nöjesutbud.

Din kärlek är för mig som medicin
Min själ den blir varm av energin
Kista genom skogen för jag hade vart i byn
Vilken gött, vilken kropp, vilken mother fucking syn

Stor & Aki – Kista Habesh gäri

Kistas historia

Människor har bott i Kista sedan forntiden. Arkeologer har hittat mer än 300 järnåldersgravar, några nästan 2000 år gamla. De yngsta gravarna är från vikingatiden.

Kista har fått sitt namn efter den gamla bondgården Kista Gård. Den byggdes på 1600-talet och finns kvar än idag. Namnet är dock inte ursprungligen knutet till platsen. Det övertogs från ett annat Kista i Sollentuna socken på 1700-talet. Ortsnamnet är sammansatt av de fornsvenska orden ”kvi” som betyder kreatursfålla och ”sta” som betyder plats eller ställe.

Kista Gård hette från början Norgården och tillhörde byn Ärvinge. När gården var som störst bestod den av 18 byggnader. Idag finns det kvar en huvudbyggnad, norra flygeln, en källare och ett brygghus/tvättstuga.

kista gård, huvudbyggnaden
Huvudbyggnaden i Kista gård.

Under andra världskriget hade militären en radiostation på andra våningen i huvudbyggnaden. På 50-talet var gården en fårfarm med 450 får som skulle hålla gräset kort på de militära flygfälten i området.

Norr om Kista Gård finns en runsten med texten ”Sigvid lät resa denna sten efter sin fader Egvid och sin moder Holmfrid och Jovurfrid”.

runsten, kista gård
Runsten U 75 vid Kista gård. Foto: Holger Ellgaard

Kista är den yngsta stadsdelen på Järvafältet i norra Stockholm. Det moderna Kista växte fram i mitten av 1970-talet. Kista centrum invigdes 1977. Samma år invigdes tunnelbanestationen, som är den enda på den blå linjen som ligger ovan jord.

Kista är sedan 1980-talet känt som Sveriges största IT-centrum. År 2011 öppnades mässhallen Kistamässan nära Victoria Tower. Under 2000-talet byggdes totalt tre skyskrapor. 

Hall of Fame

Upptäck vilka kändisar som kommer från Kista!

Mohombi – musikartist & dansare
Daniel Bång – ishockeyspelare
Foto: Robert Hradil
Benjamin Dousa – politiker
Till toppen