Rågsved

Rågsved

Om Rågsved

Antal invånare: 11 900 (2018)
Avstånd från Stockholms city: 11 km
Stadsdelsområde: Enskede-Årsta-Vantör

Rågsved är en liten förort söder om Stockholm. Den ligger cirka 20 minuter med tunnelbanans gröna linje från T-centralen. Till skillnad från många andra förorter är Rågsved inte ett så kallat miljonprogramsområde.

I Rågsved bor många i flerbostadshus och villor byggda på 50- och 80-talet. Söder om tunnelbanan ligger områdena Snösätrahöjden och Bjursätrahöjden. Där är husen byggda i klassisk 1940-talsstil med smala trevåningshus. Området Snösätra domineras av röda tegelhus med slutna innergårdar, ungefär som i Skarpnäcks Gård. Husen norr om tunnelbanan har en mer industriell stil. Där har modernismen satt sin prägel i form av höghus och lamellhus byggda med nytänkande i fokus.

bebyggelse i rågsved
Bebyggelse i Rågsved. Foto: Arild Vågen

Rågsved är framför allt känt för att under sent 1970-tal varit den viktigaste kärnpunkten i den svenska punkrörelsen. Ungdomar från hela Stockholm samlades då på Oasen, en kulturförening och scenklubb som blev berömd för att punkbandet Ebba Grön hade spelningar där. I de lokaler där Oasen fanns huserar nu Nya Rågsveds Folkets Hus.

Vid fritidsgården i Rågsved finns den stora graffitiväggmålningen ”Highway” från 1989. Den anses vara en av världens äldsta graffitimålningar. I Rågsved finns även ”Snösätra Graffiti Wall of Fame”, en av Europas största graffitiutställningar.

graffitimålning, rågsved
Graffitimålningen ”Highway”.

Den kuperade terrängen i Rågsved har medfört att området fått naturliga grön- och skogsytor. Det största grönområdet är Snösätra. Här finns kolonilotter och en kulturslinga som är fyra kilometer lång.

Rågsveds naturreservat är ett natur- och friluftsområde på hela 94 hektar, varav 13 hektar är vatten. Området omfattar bland annat Kräppladikets och Magelungsdikets dalgångar samt en liten del av nordvästra sjön Magelungen. Här finns ett rikt djur- och växtliv och goda möjligheter till promenader, löpning och avkoppling. Vintertid kan du åka längdskidor.

En sång om Rågsved – åtta trappor
fyra rum, två barn
en man och jag
en sån sång är väl inget att ha
men medge att en köksfläkt över spisen
det är bra

Sonya Hedenbratt – Rågsved

Rågsveds historia

Precis som många andra Stockholmsförorter var Rågsved från början ett torp. Torpet lydde under Älvsjö säteri och nämndes för första gången 1627. Det låg nära den plats där tunnelbanan idag går över Nynäsbanan.

torpet rågsved
Torpet Rågsved revs 1956.

Vid sjön Magelungens norra del har man hittat olika fynd av stenåldersyxor från stenålderns senare del. En av yxorna var en så kallad båtyxa som var vanlig för cirka 4500 år sedan.

Namnet Rågsved symboliserar en avbränd, svedjad mark där man sått råg.

Dagens Rågsved byggdes till flöjd av bostadsbristen i Stockholm på 1950-talet. De som flyttade hit var framför allt arbetarfamiljer från det då nedgångna och fattiga Södermalm i Stockholm.

När Rågsved byggdes var det en symbol för det svenska folkhemmet. Först byggdes tre grupper av niovåningshus med ljusa fasader. I centrum byggdes en länga med tvåvåningshus runt Rågsvedstorget som är Stockholms enda runda torg. Centrum hade till en början 22 butiker, ungdomsgård och föreningslokaler.

rågsveds centrum, 1960-tal
Rågsveds centrum, 1960-tal. Foto: Lennart Börjesson

Tunnelbanestationen Rågsved invigdes 1959.

Rågsved ansågs vara ett toppmodernt område på 1950-talet. Rågsvedsborna bestod då främst av hyresgäster med god ekonomi. Men redan 1970 började man tala om Rågsved som förslummat och området kallades ofta ”Drogsved”.

På 1980-talet utökades Rågsved med området Snösätra.

Hall of Fame

Upptäck vilka kändisar som kommer från Rågsved!

Thomas Rusiak – rappare, musiker, producent & sångare. Foto: Kingsize
Daniel Ek – grundare av Spotify
Karl ”Lokal” Levander – Hip Hop-artist & rappare. Foto: Anna Z Ek
Robert Perlskog – sportjournalist & sportkommentator. Foto: Nils Jakobsson
Ebba Grön – punkband
Jireel – rappare
Foto: @ArtByEsse/Dopest.se
Alpis – musikartist
Foto: Magnus Sandberg
Till toppen