Hässelby

Hässelby

Om Hässelby

Antal invånare: 37 600 (2017)
Avstånd från Stockholms city: 14 km

Hässelby ligger i Västerort och består av stadsdelarna Hässelby gård, Hässelby strand och Hässelby Villastad. Hässelby gård och Hässelby strand utgör de två sista stationerna på den västgående gröna tunnelbanelinjen.

Namnet Hässelby är hämtat från Hässelby slott som byggdes på 1600-talet. Slottsområdet innefattade då mycket mark som idag ligger inom de tre nuvarande stadsdelarna. Förleden i namnet kommer från ordet hässle som betyder ”hasselbestånd”. Många andra namn i området knyter an till mindre gårdar, torp och lägenheter som förr låg i Hässelby gård, samt till gamla ägare av Hässelby slott. De flesta gatunamn i Hässelby gård är på temat ”häst och vagn”.

Hässelby domineras av låga hus med fina innergårdar, men det finns en del höghus. Som en av Sveriges första ABC-städer finns det en tydlig skillnad mellan hyresrätter, bostadsrätter och villakvarter. Femtiotalets arkitekter hade en idé om att bygga stadsdelar där allt skulle gå att få tag på lokalt. Men som många andra Stockholmsförorter blev Hässelby en klassisk ort att pendla till och från. Värt att nämna är dock att centrumet än idag lockar många besökare för nöjen och shopping.

Hässelby är en underskattad Stockholmsförort som definitivt är värt ett besök. Förutom att strosa runt bland bostadskvarteren finns det gott om gröna promenadstråk med naturreservatet Grimstaskogen och Mälaren precis intill. Läs mer om vad du kan göra här: 16 saker att göra i Hässelby

Hässelby är stället där vi bor,
Där kärleken är stor, där ingen glor snett
Fett med soft, knyter våra band
Händerna i luften villastad, gård och strand

Ken Ring – Hässelby

Hässelbys historia

Området Hässelby nämndes för första gången 1344. Då kallades platsen för Elisby, ett namn som kom att utvecklas till Haeselby och till slut till dagens Hässelby. Troligtvis anspelar namnet på trädet hassel, och man tror att Elisby betydde ”byn vid hasselängarna”.

I Hässelby har det genom historien legat flera mindre gårdar och torp. Redan under 1300-talet omnämndes Hässelby gård, som då ägdes av Nils Nilsson. Många av de gårdar och torp som legat i Hässelby har fått ge namn åt stadsdelarnas olika gator och platser.

Hässelby slott började byggas under 1640-talet. Då ägdes det av familjen Bonde. Det såldes till Stockholms stad 1931 och blev senare ett nordiskt kulturcentrum. 2006 blev slottet ett statligt byggnadsminne med motiveringen: ”Hässelby slott är ett representativt historiskt minnesmärke från den tid då den svenska adeln skaffade sig stora gods i Stockholmstrakten”.

Fram till 1950-talet bestod stora delar av Hässelby av orörd skogsmark. Därefter började området bebyggas och det växte snabbt fram tusentals lägenheter. Hässelby som ort växte även kraftigt i samband med att kollektivtrafiken byggdes ut. Under andra halvan av 1950-talet fick både Hässelby Gård och Hässelby strand varsin tunnelbanestation.

Hall of Fame

Upptäck vilka kändisar som kommer från Hässelby!

Syster Sol – sångare & låtskrivare
Foto: Saga Berlin
Måns Möller – komiker
Foto: Magnus Selander
Finess – rappare
Foto: Mitt i
Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren – tyngdlyftare
Foto: Bildbyrån
Yngwie Malmsteen – rockartist
Foto: Alterna2
Eric Fylkeson – poet & författare
Foto: Jane Morén
Linda Pira – rappare
Foto: Daniel Åhs Karlsson
Gunnar Sträng – f.d. finansminister
Foto: Malms reportagebyrå
Ken Ring – rappare
Foto: Tore Sætre
Hans Arnold – konstnär
Foto: Scanpix (1974)
Ayesha Quraishi – musikartist
Foto: Lars Jacob

Relaterade artiklar

16 saker att göra i Hässelby

Till toppen