Rinkeby

Rinkeby

Om Rinkeby

Antal invånare: 19 300 (2016)
Avstånd från Stockholms city: 12,3 km
Stadsdelsområde: Rinkeby-Kista

Rinkeby tillhör Västerort och ligger på den blåa tunnelbanelinjen mot Hjulsta. Det är en typisk miljonprogramsförort som präglas av sin mångkulturella miljö. Sociolekten ”Rinkebysvenska” har uppkallats efter området. Den används i förorter i hela Sverige och har inslag av bland annat turkiska, arabiska, spanska och persiska.

Bebyggelsen består främst av hyreslägenheter som är samlade runt ett centrum. De nyare höghusen är byggda i regelbundna kvartersmönster. I centrum finns en liten galleria med flera affärer och restauranger. Utanför centrum ligger ett torg, Rinkebytorget, där det brukar sättas upp frukt- och grönsaksstånd under sommaren. Längs med promenadgatan Rinkebystråket finns flera butiker, caféer och restauranger.

Rinkebystråket. Foto: Felix Gerlach

Det finns fyra grundskolor i Rinkeby: Askebyskolan, Kvarnbyskolan, Knutbyskolan och Rinkebyskolan.

Sedan 1988 drivs projektet Nobel i Rinkeby, där årets nobelpristagare i litteratur åker ut och träffar barn och ungdomar vid Rinkebyskolan.

I Ungdomens hus hålls varje år finalen av Ortens bästa poet, en poetry salm-tävling som arrangeras av Förenade Förorter.

Ortens bästa poet, 2017. Foto: Kerstin Gustafsson

Rinkebyskogens naturreservat är ett populärt område för motion och friluftsliv. Det utgörs till största delen av barrblandskog, men i den norra delen finns även öppna marker.

Bakk, jag sjunger om byn ner i Amsterdam
Hitta gäri i Paris dom ba shoo madame
Stasha euro i min bank, ge mig lacagta
De Sherihan baby

Cherrie ft. Z.E – 163 för evigt

Rinkebys historia

Rinkeby nämndes första gången 1347. Namnet kommer från det gamla svenska ordet ”rinker”, som betyder ”krigare”.

På 1500-talet bestod Rinkeby av två närliggande gårdar som tillsammans gick under namnet Rinkeby gård. De ägdes av Spånga kyrka och låg vid nuvarande Rinkebyplan. Några hus finns inte kvar, de sista revs på 1960-talet.

Rinkeby blev en egen stadsdel 1965. Innan dess ingick området i stadsdelen Järvafältet. Då bestod det mest av jordbruksmark. Det fanns även flera väderkvarnar i området. Stadsdelen började bebyggas 1968 och de första invånarna flyttade in 1969.

Kvarnar i Rinkeby, 1905.

I Rinkeby finns en unik del av Sveriges historia och kulturarv, inte minst när det gäller rika fornfynd. I samband med att det moderna Rinkeby byggdes gjordes arkeologiska utgrävningar där man hittade flera vapengravar. I en grav från 700-talet låg en rik man begravd tillsammans med vapen och ben från flera djur såsom hund, häst, berguv och hök. Han var troligtvis en hövding eller mäktig krigare.

I Rinkeby finns en runsten av röd granit med texten: ”Tägn och Dan läto resa stenen efter Torsten, sin fader, och Gunvar efter sin man”. Inuti drakslingan på stenen syns ett kors.

Rinkeby centrum invigdes 1971 och tunnelbanestationen 1975.

rinkeby torg
Rinkeby centrum, 2014.

Rinkeby har blivit en symbol för det sena 1900-talets och tidiga 2000-talets tilltagande segregation. En arbetsförmedling och försäkringskassa samt post- och bankkontor har lagts ner i området, något som har kritiserats i efterhand.

2013 påbörjades ombyggnationen av Rinkebystråket. Det var från början en infartsgata, som omvandlades till en handelsgata och mötesplats med butiker, restauranger och caféer. Samma år moderniserades gallerian och en ny ingång från tunnelbanan öppnade upp.

Hall of Fame

Upptäck vilka kändisar som kommer från Rinkeby!

Kwamena Turkson – Boxare
Yasin Byn – Rappare
Alexandra Pascalidou – Skribent, författare & programledare. Foto: Frankie Fouganthin
Martin Mutumba – Fotbollsspelare
Foto: Niklas Larsson
Erik Lundin – Hip Hop-artist. Foto: Babak Azarmi.
Cherrie – Sångerska & låtskrivare
Daniel Sanchez – Komiker
Foto: Ulrika Campbell
Hamza Bougamza – Thaiboxare & MMA-fighter
Rodrigo ”Rigo” Pencheff – Artist, kompositör & låtskrivare
Till toppen